dinsdag 28 maart 2017

Wintertraining

Wonen in Zweden geeft op zijn zachtst gezegd "uitdagende" omstandigheden wanneer we het hebben over de looptraining.
Toen we vorig jaar zomer begonnen met trainen hebben we heel wat routes hier in Värmland gelopen. Iedere keer dat we routes aan het plannen waren hielden we er extra rekening mee dat er wel veel hoogteverschillen in de route moesten zitten. 


Reden voor trainen met veel hoogte verschillen is dat tijdens de Appalachian Trail (AT) het "berg op berg af" een vrijwel dagelijkse routine zal zijn. Ik heb gelezen dat we gedurende de hele AT een hoogteverschil gaan lopen gelijk aan het ongeveer 16 keer beklimmen van de Mount Everest. We moeten dus zorgen dat vooral onze voeten, benen en natuurlijk conditie hierop voorbereid zijn. 

Nu is berg op berg af hier in de omgeving niet zo'n probleem. Behalve natuurlijk wanneer het winter is. Kleine bospaden kunnen we al snel vergeten zodra er meer dan 15 cm sneeuw gevallen is. We moeten dan uitwijken naar de gravel-wegen waar zo nu en dan een sneeuwschuiver, trekker of soms nog een auto doorheen komt. 



In de sporen van die voertuigen kunnen we dan nog wel een beetje lopen en dit systeem gaat goed totdat het een keer dooit, vervolgens weer vriest en dan sneeuwt. Je krijgt dan een laag ijs onder de sneeuw en dan wordt het echt te gevaarlijk om door trainen. De enige optie die dan nog overblijft is door te gaan op asfalt. Tenminste als we dan nog schoon asfalt kunnen vinden.

Om ons een beetje te wapenen tegen de gladheid gebruiken we 's winters wel wandelschoenen met spikes in de zolen. Zodoende hebben we in ieder geval nog wat grip.



woensdag 22 maart 2017

Waarom

Waarom wil je in hemelsnaam ruim over de 10000 km gaan trainen/hiken in drie jaar tijd?

Hm…..tja, de WAAROM vraag.

Het korte en meest simpele antwoord is ... waarom niet!

Het langere antwoord: we houden ervan om te hiken, we houden ervan om te reizen en hebben het idee dat we nog vrijwel niets hebben gezien van de wereld. We houden van uitdagingen en dit is wel een gigantische uitdaging. En we denken ook dat we nu nog op een leeftijd zijn dat we het, met de nodige training, nog steeds moeten kunnen. We zijn natuurlijk nog niet echt stokoud maar het meeste piep is er al wel af. Daarnaast is "thru hiking" iets dat we nog nooit hebben gedaan en zoals Pippi Langkous zou zeggen:

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”.



We zijn ondertussen al 6 maanden aan het trainen en oriënteren en het gevoel dat we dit echt moeten gaan doen is hierdoor alleen maar groter geworden.


Als bij ons allebei iets zo'n sterk een "yes" gevoel geeft dan moeten we er gewoon voor gaan. We hebben dus ons bedrijf te koop gezet en zijn druk bezig met het plannen van deze grote uitdagingen. "We love it!"





maandag 13 maart 2017

Wat

Lange-afstand hiken wordt wereldwijd ook wel "thru-hiken" genoemd. 

Je loopt met je rugzak met daarin alles wat je nodig hebt binnen één wandelseizoen van punt A naar punt B of de andere kant op van punt B naar punt A. Het gaat hierbij dus om serieuze afstanden die vaak tussen de 3 en 6 maanden in beslag nemen.

Santiago de Compostella

Momenteel is het plan om te beginnen met een test/trainings route in Spanje. Hiervoor gebruiken we de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en beginnen we onder in Frankrijk in het plaatsje St.Jean Pied de Port. De totale afstand is dan ongeveer 763 km maar misschien lopen we helemaal door tot aan de kust en dan is het iets meer dan 800 km.

Voordeel van deze route als trainingsroute is dat we hem in november kunnen lopen (prima temperaturen) en dat er eigenlijk elke avond wel een eventuele mogelijkheid is om binnen te overnachten. Dus lekker veilig en eigenlijk ook wel lekker luxe.

Mocht je een mooie film over deze tocht willen zien kijk dan de film "The Way" van Emilo Estevez met in de hoofdrol Martin Sheen.


Trailer van de film.

Oud collega's van ons hebben vlak bij St.Jean Pied de Port een huis in Charritte-De-Bas en de bedoeling is dat we eind oktober vanuit Zweden, via Nederland, rustig door Frankrijk afzakken. Onderweg hier en daar wat kamperen en vervolgens dan bij hun overnachten en de auto parkeren. Na de tocht proberen we via het openbaar vervoer weer bij hun terug te komen om de auto weer op te halen.


Appalachian Trail

Als deze route in Spanje goed gaat dan gaan we ons in maart 2018 proberen te storten op de ruim 3500 km lange Appalachian Trail aan de oostkust van Amerika. Deze trail loopt van Springer Mountain in Georgia helemaal naar Katahdin Mountain in Maine.




Mocht je interesse hebben in de interactieve kaart van de Appalachian Trail dan kun je die HIER inzien.
Dit is een doel welke vraagt om een serieuze voorbereiding. Niet alleen qua lichamelijke training maar ook wat betreft research naar materiaal, type route, visa's, wat mag mee en wat moeten we daar nog aanschaffen, etc.....


De voorbereidingen voor deze tocht lopen voor een groot deel natuurlijk gelijktijdig met de voorbereidingen voor de trainings tocht in Spanje. We moeten bijvoorbeeld al voordat we naar Spanje vertrekken de 6 maanden visa's aanvragen voor Amerika. Hiervoor moeten we zelfs speciaal naar de Amerikaanse Ambasade. Tevens houden we met de aanschaf van materiaal erg rekening met het gewicht en de eventuele verkrijgbaarheid in Amerika. Dit laatste in verband met vernieuwen van slijtage gevoelig materiaal (we zullen bijvoorbeeld waarschijnlijk per persoon 3 paar schoenen verslijten) en garantie's.

Andere tochten in Europa

Blijven we het leuk vinden dan  willen we ook nog kijken naar het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse met onze jongens, het PieterPad, de nieuwe Elfsteden wandelroute in Friesland en de Kings Trail in Zweden.